Geweldloze Communicatie (Nonviolent Communication) is ontwikkeld door de Amerikaanse vredestichter en psycholoog Marshall B. Rosenberg. De basis zijn taal- en communicatiekwaliteiten die je ondersteunen om steeds in contact met jezelf en met de ander te blijven.

Basis

Geweldloze Communicatie nodigt je uit om zorgvuldig te observeren en er achter te komen welk gedrag of welke gedachte en welke omstandigheden jou beïnvloeden. De vorm is eenvoudig, direct toepasbaar en effectief.
In plaats van je oordelen naar buiten te brengen, druk je je uit in wat je waarneemt en benoem je je gevoelens en de onderliggende behoeften. Je sluit af met te benoemen wat je graag zou willen. Dit kan je ook gebruiken om naar de ander te luisteren. Oordelen en verwijten vertaal je in gevoelens en behoeften en wat de ander graag zou willen.
Als je op die manier communiceert ontstaat er naast verbinding en begrip ook helderheid in de communicatie in plaats van verwijdering  of terugtrekken en misverstanden.

Intentie

Geweldloze Communicatie vraagt je om je steeds bewust te zijn van je intentie waarmee je het contact aangaat. Het is geen trucje om te zorgen dat je nu je zin krijgt. Het gaat om de intentie van verbinden en nieuwsgierig zijn naar wat de ander drijft. Op deze manier komt de weg voor mededogen vrij en kunnen er oplossingen ontstaan waar iedereen blij mee is.